Facebook og personvern, igjen

Posted on


Facebook presser stadig på med stadig nye funksjoner som gang etter gang flytter grensene våre i forhold til personvernet.

De nyeste funksjonene og samarbeidsavtalene som Facebook har innført og inngått er basert på tanken om automatisk deling. Kobler du Facebook og Spotify så vil i praksis alle vennene dine få se når du hører på musikk og hvilken sang du hører på. Slik kommer det til å bli med filmer, TV-program, bøker, kino, fotballkamper m.v. Automatisk deling på svært personlig og detaljert nivå.

Hele ideen bak revisjonene (utvidelsene) i Facebooks open graph protocol er nettopp å legge til rette for mer og mer automatisk deling. Så på ny må vi nok regne med en debatt om Facebook er farlig eller ikke. Den debatten er jeg ferdig med for lengst. Jeg mener det ikke handler om personvern, men om evnen til å velge hva du vil dele.

Som med alle tidligere releaser av nye funksjoner fra Facebook, følger det med massevis av innstillinger for å skreddersy hva du vil dele med andre. Riktignok står standardinnstillingene på full deling, så du må selv sørge for å innskrenke dem, hvis det er det du ønsker. Facebook har den siste tiden både innført nye personverninnstillinger og gjort de gamle lettere tilgjengelig. Er tingene virkelig så farlig og truende som vi vil ha det til da? Facebook tilbyr i praksis nå filtre både hos avsender og hos mottaker. Faktisk veldig finsiktede filtre, hvis du virkelig vil.

Likevel, Facebook baserer seg på at folk vil dele og at kun få brukere velger å finsikte sine innstillinger. Facebook argumenterer med at vi vil dele, og det har de ganske god dekning for i sine data og deres analyser på vår brukeradferd. Har vi da egentlig noe å klage over?

Hvis du først tar deg bryet med å koble f.eks. Spotify med Facebook, burde du da ikke også ta deg bryet med å endre innstillingene etter dine behov? Tar det for mye tid sier du? Er det liksom et tiltak å gjøre det? Har man ikke da samtidig sagt at dette ikke er viktig for deg? Det tar mindre enn fem minutter pr. gang og de fleste jeg kjenner ville tatt seg bryet med å gjøre en ting – hvis det ga dem for eksempel 200 kroner. Så hvis ikke personvernet ditt er verdt mer enn 200 kroner, da er det vel ikke så viktig…??

Jeg mener hovedansvaret ligger på hver enkelt. Jeg sier ikke at det er lett å holde oversikt, men velger du en kobling (f.eks. mot Spotify) må du vite at du velger mer enn bare musikken. Velkommen til den digitale virkeligheten hvor velferdsstaten ikke kan hjelpe deg. Du må ta vare på deg selv, og dette gjelder for mer enn bare Facebook. Dette er en MEGAtrend for alt digitalt.

Dersom du vil vite litt mer om hvordan du stiller inn ift vennegrupper og filtrering av hvem som skal se dine ting og hva du vil se av andres ting, så kan du klikke på denne lenken.

Dersom du vil lese litt om hva som skiller Twitter og Facebook ift hva man burde/kan si eller ikke si, så har jeg skrevet en kort artikkel om det før. Klikk på denne lenken for å lese mer om det.

Har du lyst til å være den som overvåker venner og bekjente på Facebook, så står det litt om hvordan man kan få til det også, ved å gå hit.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s