De nye vennelistene på Facebook

Posted on


Den siste uken har det kommet mange endringer på Facebook. En av de nye tingene er vennelister. Eller rettere sagt vennelister er ingen ny ting, men de er nå blitt tillagt nye funksjoner og roller i tilknytning til din personlige Facebook nyhetsfeed.

Vennelister er en funksjon hvor du kan gruppere dine Facebook-venner inn i ulike grupperinger, f.eks. familie, nære venner, engelskspråklige, kollegaer osv. Disse vennelistene kan du så benytte når du deler dine statusmeldinger. Du kan styre hvem som skal få se hva av det du legger ut.

Standardoppsettet mitt er at mine Facebook-meldinger går til nære venner og familie. Det utgjør bare ca. 30 av de 100+ Facebook-vennene jeg har. Det gjør jo også at min Facebook-profil for utenforstående likner mer på en propagandaprofil for reklame og politiske meninger, for det deler jeg til hele verden, men de personlige og nære tingene forbeholdes min innerste krets.

All denne funksjonaliteten har Facebook hatt noen år allerede.
Se: Hvordan du administrerer vennelister i Facebook

Det nye nå, er at Facebook har laget flere faste og systemgenererte vennelister som er integrert med din personlige nyhetsfeed. Det vil si at hvordan du grupperer, avhengig av hvem du legger i hvilke grupper, så vil dette fungere som et filter for hva som skal nedprioriteres og forfordeles i din nyhetsfeed.

De du legger inn i gruppen nære venner vil du se mer til, mens de du legger inn i bekjentskaper vil du se mindre av. I tillegg har du muligheten til lettere å avskjære de du ikke vil at skal se så mye, uten å fjerne dem som venner, ved å legge dem inn i gruppen begrenset.

Siden aktiviteten på Facebook bare øker og øker, samtidig med at det tradisjonelle vennskapsbegrepet i de digitale mediene svinner hen, så synes jeg at dette virker som et ganske positivt tiltak fra Facebook. Nå kan jeg styre selv hvem jeg vil høre fra og Facebook hjelper meg og andre med å få en mer relevant nyhetsfeed. I praksis betyr det mindre spam.

Facebook har også laget enda noe nye vennelister. Hvis du har registrert inn hvor du jobber og på hvilke skoler du gikk og hvor du bor, så skal du nå finne vennelister som er automatisk gruppert ved at Facebook kjenner disse dataene både hos deg og dine venner.

I tillegg har Facebook laget en gruppe for familie. Her må du være OBS! Dette er den eneste gruppen hvor Facebook sender melding til de personene du legger inn i gruppen. Når du legger noen inn i Familie-listen, så ber Facebook vedkommende personer om at de bekrefter denne tilhørigheten. I øvrige vennelister er det bare du som vet hvem som hører hjemme hvor ;-))

Hva synes du om disse endringene? Tror du Facebook blir mer relevant for deg? Har du forsøkt deg på de nye mulighetene?

Se: Hvordan du administrerer vennelister i Facebook

Reklamer

3 thoughts on “De nye vennelistene på Facebook

  Annette Kallevig said:
  09/26/2011, kl. 10:54

  Hei, vet du noe om hvordan de forskjellige gruppene rangerer i forhold til hverandre? Med de nye listene er mange kontakter i flere lister – både nye og gamle. Hva skjer om de har forskjellig restriksjonsnivå? Styrer den strengeste, den du har satt selv, Facebook selv?

  Kenneth Eriksen responded:
  09/26/2011, kl. 11:46

  Hei Annette,
  Her skal jeg være forsiktig med å påstå noe med for mye sikkerhet. Jeg har ikke funnet noe konkret på dette, og har ikke rukket å teste dette ut i stort nok antall til å kunne si noe sikkert.
  Derimot så kjenner jeg jo til hvordan rettighetene tradisjonelt har vært programmert og tilgjengeliggjort i Facebook, og der er det den enkelte persons nivå som teller. I praksis så leder det meg til å tro (ikke å vite) at det blir de strengeste rettighetene knyttet opp mot en person via alle relevante vennelister som blir avgjørende.
  Følg med og kommenter tilbake dersom du oppdager et mønster.

  Annette Kallevig said:
  09/26/2011, kl. 12:05

  Det vil jo være det beste! Håper din intelligent guess har rett, og sier selvsagt fra om jeg oppdager noe annet. Håper andre lesere gjør det samme.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s