Endelig skjønner jeg poenget med Bing

Posted on Updated on


Endelig forstår jeg tanken bak Bing. Da skjønner jeg også hvorfor den ikke virker… Ennå.

Søk idag er drevet av søk etter informasjon. Vi søker med stikkord som representerer det vi tror vi leter etter. Her er Google i en klasse for seg, noe som forklarer deres dominerende posisjon.

Bing har valgt å legge seg på en vinkling mot søk som har oppgaveløsning som mål. Dette er jo i tråd med hvordan brukervennlighet sikres på webben forøvrig, så hvorfor ikke i søk?

Jeg må si jeg liker tanken, og egentlig håper jeg vel at dette blir fremtiden. Men Bing har en hard jobb foran seg. Googles søk tar gjerne utgangspunkt i substantiver, mens opphaveløsning i mye større grad krever fokus på verb og mer kompliserte sammenhenger.

Når vi vet at den vesentlige delen av alle søk idag har substantiv som utgangspunkt jobber Bing i ganske kraftig motbakke.

På den annen side så er det jo etablert et samarbeid mellom Bing og Facebook. Hvordan vil sosiale data kunne forbedre Bings algoritmer. Jeg fikk en sniktitt på det på web 2.0 summit på onsdag, og det ser lovende ut.

Når en av de største eierne bak Facebook, Yuri Milner, anser at våre interaksjoner der, etterhvert vil kunne formes inn mot en slags database for kunstig intelligens, så blir det spennende.

Dette er imidlertid ikke nytt. Den kinesiske søkemotoren baidu har allerede koblet noen slike data inn i sine søkealgoritmer med stort hell.

For Norge så er dette imidlertid langt unna vil jeg tro. Akkurat som Google ikke mestret kinesisk så bra, så kommer alle slike nyvinninger først på engelsk. Og det er ikke sikkert at slik avansert logikk uten videre bare lar seg oversette. Bak språkbarrierer ligger også kulturelle barrierer…derfor har da også Bing etablert egne grupper i Tyskland, Frankrike og England, som skal tilpasse og utvikle Bing i de europeiske markedene.

Norge er nok langt nede på listen. Sånn er det å være liten og annerledes.

Reklamer

2 thoughts on “Endelig skjønner jeg poenget med Bing

  Martin said:
  12/05/2010, kl. 13:43

  FYI – det heter algoritme. Trekker litt ned på tilliten til resten av betraktningene når man staver fine (men vanlige) ord feil.

   Kenneth Eriksen responded:
   12/10/2010, kl. 10:33

   Beklager skrivefeilen. Den er nå rettet i artikkelen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s