Etter dag1 på Web 2.0 Summit

Posted on Updated on


Da har jeg hørt Tim O’Reilly, Erik Schmidt, Mark Pincus og flere betydelige personer i webmiljøet her i San Francisco, så hva har jeg lært?

Vel, web verdenen er mer fragmentert enn på lenge. Ikke mange små aktører, ikke en stor, men noen få store aktører styrer vår hverdag. Og disse aktørene kolliderer med hverandre hele tiden. Drømmen om å vokse seg større gjelder for alle sammen. Ingen av aktørene er fornøyd, alle vil tjene mer.

Ingen av aktørene ser ut til å ha en visjon som har et endelig mål. Flere har viktige prinsipper på plass (som f.eks. Google), mens andre bare prøver seg frem. Jeg er faktisk overrasket over hvor mye tilfeldigheter som ser ut til å ha spilt inn. Vel tilfeldigheter og tilfeldigheter. Det oser jo av faglig dyktighet i dette området og ikke minst blant deltakere såvel som innlederne på denne konferansen, men likevel. Det må være noe i denne start-ups kulturen her i byen, for viljen til å kjøpe opp selskaper er stor blant de store, og det ser ut til å være strategien for dem alle. De små selskapene blir de stores R&D avdeling, for egen regning og risiko. Mange prøver seg, for avkastningen er stor ved å bli kjøpt opp.

En annen ting som har slått meg, er hvor amerikansk perspektivet for innovasjonen rundt web-teknologien er. Det er hele tiden det amerikanske markedet som ligger til grunn for satsingen til selskapene i dette området. Riktignok ikke veldig overraskende, men forholdene kan være ganske annerledes her enn hjemme i Norge. Som regel mer fragmentert og mer konkurranse enn vi er vandt med hjemme. Likevel, i diskusjonen omkring betalinger på web, var fremtidsbildet 5 år frem i tid et betalingssystem som likner på det vi har i Norge idag. Den norske infrastrukturen for betalinger er effektiv og i stor grad digitalisert i Norge. Det er den ikke i USA i samme grad. Det betyr at mye av satsingene som gjøres her, er svar på problemstillinger som vi allerede har løst her hjemme.

Alle aktørene ser ut til å ha stor tiltro til mobilen for fremtiden. Apps-utviklingen har gitt fornyet tro på alle aspekter rundt mobiltelefoner. Google presenterte at de kommer med en ny teknologi koblet til lokalisering og betaling på mobil. På meg virket det som revitalisering av energien bar Telenors satsing på Smartpay her hjemme. Vil det virke? Jeg tviler, men en gang vil det jo lykkes. Det er vel bare et spørsmål om når. Det er mange og store ressurser som legges inn i nye standarder og teknologi for mobilbetaling.

Det som kanskje ga meg størst tro på noe nytt var Eric Schmidts forklaring av Google TV. En TV basert på Android og Chrome. I praksis en TV med en web-browser (som fungerer!). Det viktige tror jeg dog er at den er laget for Android. Tenk dere TV med både web og APPS, i tillegg til vanlig TV. Det kan konkurrere med Playstation, Xbox og Nintendo i spillsektoren, og apps åpner for masse innovasjon og nye tjenester på en stor TV med touch-screen i stua.

Imorgen kommer Mark Zuckerberg fra Facebook. Gleder meg til det, og håper å høre om FBs nye satsing på FB-email og FB-credits. Utover det så er det mye rykter ute og går om mer samarbeid mellom FB og MS, i en felles front mot Google… Mer om det i morgendagens oppdateringer.

Reklamer

One thought on “Etter dag1 på Web 2.0 Summit

    Nina Furu said:
    11/16/2010, kl. 08:21

    Mange spennende innspill. Mobil ser ut til å være på alles agenda, både ute og hjemme. Selv lurer jeg imidlertid på hvordan dette markedet kommer til å utvikle seg. Mobil web content? Apps? Begge deler? – TNS Gallup har forresten spennende nye, norske tall for mobilt innhold og iPads. (http://www.tns-gallup.no/?did=9080956) Og Google TV? Ja, vi venter i spenning!

    Dessuten, helt personlig: Håper ingen tvinger meg til å velge mellom Facebook og Google. Ja takk, begge deler!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s